Ce însemnă părinte conștient?
Salut! Daca ți-ai pus întrebarea ce înseamnă părinte constiet, ai ajuns la locul potrivit!
Aș vrea mai întăi să stai și să te gândești puțin la cum erai tu copil. Care era momentul tău preferat din zi? Dar ce nu iți placea? Ce te făcea să te simți că și cum ai trage pătură peste tine și ai rămâne sub ea?
Iți pot povesti puțin despre mine. M-am născut într-o familie obișnuită din București și am o sora mai mica. Diferență de vârstă dintre noi doua este de aproximativ un an și câteva luni. Pe când eu aveam 9 luni, părinții mei m-au lașat în grija bunicilor, “la tara”. Cele mai frumoase amintiri le am de acolo. Străbunică m-a crescut și era o femeie micuță și apriga. Încă de pe atunci, imaginația mea a fost hraniță de mătușile și de unchii mei, care nu ezitau să se costumeze și să îmi spună povesti, mie și Oanei, mătușă mea cea mica pe atunci. Întoarcerea în cadrul familiei s-a întâmplat undeva după 3 ani și jumătate și după cele spune, a fost o perioada de acomodare.
Ei bine, mie îmi placea să mă pot juca liber, să fiu văzută și ascultata. Când se întâmplă așa, mă simțeam importanta. Nu îmi placea să fiu chemata în casa de la joaca, nu îmi placea strictețea programului meu de joaca și nici comparația constanta cu sora mea, pe care, de altfel, o iubeam foarte mult.
Când am rămas gravida, mi-am dorit să fac lucrurile diferit. De ce ai putea întrebă? Fiindcă simt că pentru copilul meu pot fi mai deschisa, vreau să aflu cum și de ce funcționează într-un anume mod creierul nostru, de ce avem emoții și cum se manifesta ele într-un copil. Nu știam ce este un tantrum, aveam să descopăr.
A fi părinte cosntient înseamnă că sunt dispusa să îndeplinesc nevoia de apropiere fizica a copilului meu fară să îmi fac griji că îl “răsfăț”, accept intraga gama de emoții și ascult, fară judecata, exprimarea acestora. Accept plânsul că pe un mod sănătos de descărcare a emoțiilor intense pentru a se elibera de ele.
A fi părinte conștient presupune să ofer copilului mei stimularea adecvta vârstei sale și să am incredre că vor învață în propriul ritm, fară a îl forță, fară critici, fară laude evaluative.
Un părinte conștient petrece timp cu copilul sau, oferindu-i întreagă să atenție. El asculta, observa, raspunde și se alătură copilului în joaca să, însă nu dirijează activitatea.
Părintele conştient îşi protejează copilul de pericole, însă nu încearcă să prevină toate greşelile, problemele sau conflictele, il încurajează să fie autonom în rezolvarea problemelor şi îl ajută numai când este necesar.
Părintele conştienţ stabileste limite rezonabile, ghidând copilul cu blândeţe către comportamente dezirabile şi, pentru soluţionarea conflictelor, ia în considerare nevoile tuturor celor implicaţi. Ei nu manipulează copiii prin mituiri, recompense, ameninţări, pedepse sau în alt mod.
Părintele conştient are grijă de el şi este sincer în privinţa propriilor nevoi şi emoţii.
Părintele conştient se străduieste să conştientizeze modul în care experienţele dureroase din propria copilărie interferează cu abilitatea lor de a fi părinţi buni şi fac eforturi conştiente pentru a evita transmiterea propriilor suferinţe copiilor lor.