Procesul creativ reprezintă mijlocul cel mai natural și cuprinzător pentru prelucrarea problemelor. Prin ARTĂ, fantezia copilului nu suportă nici o îngrădire.
Art terapia poate fi una dintre modalitățile în care pacientul exersează faptul de a-și orienta și focaliza ATENȚIA, fie către sine, fie către Celălalt, fie către ceea ce este în jurul său, la un moment dat. A fi prezent aici și acum, a observa – pur și simplu – sunt calități de asemenea fructificate și cultivate în acest domeniu.
Art terapia presupune utilizarea artei plastice (desen, pictură, modelaj, sculptură) în scop terapeutic sau reeducativ. În sens larg, art terapia presupune reunirea mai multor activități creative sub același obiectiv. Expresia generică „art-terapie” include toate formele de artă: dansterapie, meloterapie, dramaterapie, arte plastice, unele forme de ergo-terapie
Dincolo de facilitarea achiziției abilităților motorii și cognitive precum: concentrarea, atenția, perseverarea, gândirea logică și abstractă, planificarea activităților, răbdarea, imaginația și orientarea spațială, se dezvoltă abilitățile interpersonale, fiind în același timp un mijloc de cooperare și comunicare. Astfel se întăresc încrederea copilului în sine și stima de sine. A intra în contact cu propriile emoții și a-ți antrena abilitățile de a le face față – reprezintă o bază importantă pentru creșterea calității vieții.
Un părinte suficient de bun își acceptă copilul așa cum este, îi oferă sprijin, spațiu, ocrotire (împlinindu-i, astfel, prima motivație fundamental-existențială, ceea ce naște un simțământ de încredere,
siguranță
Activitățile creative deschid poarta spre valori de trăire, valori creative și, mai ales, valori atitudinale.
Concomitent cu traversarea procesului de creație, persoana experimentează și sentimentul măiestriei. Sentimentul măiestriei nu este însă singurul efect benefic al artterapiei. Conform lui Fabini (2006), principalele efecte ale artterapiei sunt:
1. stimularea creativităţii şi a unui mod de viaţă creativ
2. le redă clienţilor încrederea că sunt capabili să creeze ceva
3. orientează procesele inconştiente prin acţiunea creativă pentru a
obţine ameliorarea stării emoţionale.
Stimularea prin arte combinate este o metodă de interven ie ț recuperatorie ce presupune realizarea unor sesiuni de terapii prin:
a) arte vizuale;
b) joc;
c) mișcare și dans;
d) muzică;
e) teatru.
Creativitatea începe a deveni cu adevărat importantă încă din copilărie (și cele expuse anterior demonstrează acest lucru) deoarece le determină în timp o activitate creativă la adulți, identificată prin manifestările creative ale acestora în viața cotidiană, ei fiind puternici și flexibili din punct de vedere emoțional, sănătatea lor psihică având de câștigat în acest complex atitudinal.
Ar părea un pardox, dar calea liberă pentru exprimare există și e cazul a întreba, având certitudinea că răspunsul corect este știut și anume că: ”Orice persoană inteligentă nu este și creativă,dar cu siguranță orice persoană creativă este și inteligentă”.
Surse:
1.Terapii ocupaţionale şi arte combinate : repere creative / Maria Dorina Paşca, Erzsebet Banga. – Târgu-Mureş: University Press, 2016
2. Ghidul art-terapeutului de Veronica Cebuc
3. Artterapia, creatorul uman și sentimentul de măiestrie Artterapeut drd., artist plastic Naiana Vatavu1 – Universitatea din București