Când era Cometa bebeluș mi-am dat seama ca primele luni sunt frumoase, dar grele, așa este? Desi, teoretic, avem atâtea informații, când se naște bebelușul lucrurile sunt puțin diferite. Oamenij, că specie, se nasc într-un stadiu de dezvoltare relativ incipient fiindcă avem un creier de dimensiuni mari și asta presupune un craniu mare. Cele 9 luni din “burtica” mamei sunt insuficiente, de aceea în primele luni de viață copilul depinde în totalitate de alții pentru a obține căldură, protecție și hrana!
Bizar, cum în uter își poate procura toate acestea singur, are propriul program, dar după aceea, mama și tata devin cheia supraviețuirii sale. Perioada de după naștere e privita că o extindere a vieții prenatale și ei au nevoie de stimuli similari cu cei cu care erau obișnuiți în pântec: căldură, atingerea pielii ( de aceea noi l-am ținut piele pe piele pe pitic mult timp) masajul, mișcarea, vocea mamei (copii recunosc chiar și muzica pe care o asculta mama în perioada sarcinii), alăptarea (indiferent de forma aleasa)
Studiile întreprinse în orfelinate arata că îngrijirea materna este esențială pentru supraviețuirea bebelușului. Contactul fizic este unul dintre elementele importante în primele luni de viață!
Plânsul este un mecanism natural prin care bebelușii ne atrag atenția. Un plânset poate comunica informații despre ce îl stimulează pe un bebeluș și despre cum este afectat de stimularea senzoriala.
✨ Bebelușii plâng în următoarele cazuri:
– Foame/sete
– Oboseala
– Trecerea de la starea de veghe la somn
– Îi este prea frig sau prea cald
– Durere sau disconfort
– Nevoia de a fi alăptat
✨ Plânsul este limbajul bebelușului și fiecare plânge diferit. În sunetele emise de ei, specialiștii pot recunoaște accente specifice limbii vorbite de mamele lor. Potrivit unui studiu desfășurat de cercetători ai Universității din Würzburg, Germania, pe copii francezi și germani cu vârstă de 3-5 zile, bebelușii plâng cu accente distincte: o nuanță specific galica – cu o intonație crescândă – la nou-născuții francezi și un accent “teutonic” – cu intonație descendenta – la cei germani.
Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că bebelușii încep să “învețe” limba materna încă din viață intrauterina și că acest fenomen facilitează legătură intre mama și copil, esențială pentru supraviețuirea acestuia.
✨ Cercetătorii, care au monitorizat reacțiile a 12 copii cu vârste cuprinse intre 1 luna și 6 luni, au observat că, atunci când copiii agitați erau plimbați în brațe, ritmul bătăilor cardiace scădea, iar ei deveneau mai liniștiți. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că plimbatul în brațe poate avea efecte mai puternice de calmare a bebelușilor, comparativ cu alte tipuri de mișcări ritmice, precum legănatul.
Îți prezint două exerciții de introspecție și conștientizare : unul în sarcina, al doilea după naștere:
1. Exprimă ce simți fata de bebelușul tău:
✨ Ce simți legat de modul în care a fost conceput?
✨ Ce sentimente ai fata de copilul încă nenascut (tandrețe, grija, dragoste etc)? Vorbește sau scrie aceste sentimente într-un jurnal. Chiar și pe cele mai puțin plăcute. Vorbește-i și primește-l în viață ta!
2. Exprima sentimentele fata de bebeluș:
✨ Amintestete-ți nașterea, cu toate detaliile sale. Apleacă-te asupra senzațiilor care te-au încercat ( poate teama, durere, neputință). Ce sentimente te încearcă fata de bebeluș?
✨ Care sunt, în general, sentimentele legate de bebeluș? Ce iți place cel mai mult la el? Ce simți când îl tii în brațe, când îl alăptezi, când îi faci băiță, îi schimbi scutecul, plânge?
Nu uita să ai grija de tine! Primele luni pot fi foarte intense! Mai ales daca nașterea nu a fost nici cea mai ușoară sau așa cum ți-ai imaginat! Este ok să te simți confuza, trista sau din contra, extaziata! Este ok să simți tot ce simți! Da-ți timp și blândețe! Cere ajutor! Primește-l